Beauty Cosmetic Surgeryʼe Hoş Geldiniz | 20 Senelik Tecrübe!
Hakkı İzmirli Klinik

Bişektomi

Bişektomi

Bişektomi

10 Mart 2022

Bişektomi nedir? 

 

Bişektomi, yüzün orta ve alt kısmını daraltmak için tasarlanmış basit bir plastik cerrahi işlemidir.

"Hollywood yanağı" olarak da anılan bişektomi, yanaklardaki bukkal yağları alarak elmacık kemiklerinin daha belirgin olmasını, daha incelmiş bir yanak ve genel olarak daha ince, daha yontulmuş bir yüz görünümü sağlar.

Tüm estetik ameliyatlarda olduğu gibi, bir plastik cerrahla konsültasyon şarttır, çünkü hastanın yüz yapısı bişektomiye uygun mu değil mi anlamak lazım. Çünkü bişektomi her hastaya uygun olan bir işlem değildir.

Genel bir kural olarak, bişektomi en çok 20'li yaşların ortalarında ve 30'lu yaşların başında olan, kalın, kare veya yuvarlak yüzleri olan kişiler için uygundur.

Yaşlandıkça yüzdeki yağlar doğal olarak azaldığından ve bişektomi yaşlanma sürecini daha belirgin vurgulayacağından, yaşlı hastalara da uygun olmayabilir. Kilo alımı ve kilo kaybı yüz şeklini önemli ölçüde değiştirebileceğinden, sağlıklı bir kilo aralığının dışında olanlar da prosedür için uygun değildir.

 

Bişektomi Sırasında Ne Olur?

 

Deneyimli bir plastik cerrah lokal anestezi altında yaklaşık 30 dakikada bişektomi işlemini tamamlayabilir. Yanağın iç kısmında küçük bir kesi (yaklaşık 1 cm) yapılır. Bukkal yağ yastığı açığa çıkarır. Yağ kesilir ve dikkatlice çıkarılır ve daha sonra kesi emilebilir dikişlerle kapatılır.

Bu ameliyatı rinoplasti dahil diğer yüz prosedürleriyle birleştirmek mümkündür.

 

Bişektomi sonrası bakım

 

Ameliyattan sonra, hastalara enfeksiyonu önlemek için özel bir ağız gargarası verilir, ayrıca ağızdaki kesilere bakım ile ilgili bilgi verilir. Kesilerin yeri göz önüne alındığında, hastalar bişektomiden sonraki ilk birkaç gün sıvı bir diyete bağlı kalmalı, ardından yavaş yavaş yumuşak gıdalardan normal diyete geçmelidir. Yaralar iki hafta içinde iyileşir.

 

Yüzün morarabilir, şişebilir. Şişliği azaltmak için buz uygulaması yapılır.

 

Nihai sonuçlar ameliyattan sonraki 2-3 ayda alınır.

 

Bişektominin Komplikasyonları

 

Nadir de olsa bazı komplikasyonlar görülebilir:

 

Enfeksiyon veya kötü yara iyileşmesi

Aşırı kanama

Anesteziye olumsuz tepki

Sıvı birikimi veya seroma

Tükürük bezlerine zarar

Yüz sinirlerinde duyu kaybı veya hasar

Derin ven trombozu (DVT)

Yüz asimetrisi veya kötü sonuçlar

Yan etkilerden kaçınmanın en iyi yolu profesyonel, lisanslı bir plastik cerraha görünmek ve tüm bakım sonrası tavsiyelere dikkatle uymaktır.

 

Cildinize iyi bakmanız ve sigara ve aşırı alkol kullanımı gibi alışkanlıklardan kaçınmanız için genel tavsiyeler her zaman verilir.