Kan değerlerim düşük. Yine de estetik ameliyat olabilir miyim?
Elektif estetik cerrahiye aday olmak için uygun bir kan sayımı gereklidir. Normalde sağlıklı olan bireylerde, düşük kan sayımı, ameliyatın iptali veya ertelenmesinin en yaygın nedenidir. Peki:
düşük kan sayimi ne anlama geli̇r
düşük kan sayimina ne sebep olur?
kan sayimi düşüklüğünü tedavi̇ etmek i̇çi̇n ne yapilabi̇li̇r?
Estetik Ameliyatımdan Önce Hangi Testlerin Yapılması Gerekli?
Estetik ameliyata uygun olabilmeniz için genel sağlık durumunuzun iyi olması gerekir. Genel cerrahi, kalp cerrahisi gibi gerekli görülebilecek diğer ameliyatların aksine, estetik cerrahi tamamen keyfidir. İstediğiniz bir şeydir, ancak ihtiyacınız olan bir şey değildir.
Dolayısıyla, Plastik Cerrahınız sizi daha iyi gösterecek bir ameliyat için sizi asla gereksiz riske atmamalıdır. Ameliyatınız hayatınızı kurtarmak için olsaydı, bazı riskler gerekli olurdu, ancak elektif kozmetik cerrahi için durum böyle değildir.
Ameliyatınızdan önce, sağlıklı olduğunuzdan ve ameliyatınızın güvenli bir şekilde yapılabileceğinden emin olmak için tam bir tıbbi değerlendirmeden geçmeniz gerekir. Kalbinizi ve akciğerlerinizi değerlendirmek için bir muayeneden geçersiniz. Plastik cerrahınız önceden var olan herhangi bir tıbbi sorun için özel testler isteyebilir.
Sağlığınızı daha iyi değerlendirmek için kan testleri de yaptırmalısınız. Bu kan testlerinden biri kan hücrelerinizi ve özellikle hemoglobin seviyenizi ölçecektir.
Hemoglobin Nedir?
Hemoglobin, kanın vücutta oksijen taşımasını mümkün kılan kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir maddedir. Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerine rengini veren ve demir açısından zengin bir proteindir. Kırmızı kan hücreleri, vücudun her yerine oksijen taşır ve bunu yapmak için hemoglobine ihtiyaç duyar.
Normal hemoglobin seviyesi yaşınıza ve cinsiyetinize bağlıdır:
Kadınlar: 12 veya daha yüksek
Erkekler: 13 veya üstü
Anemi (Düşük Hemoglobin Seviyesi) Belirtileri Nelerdir?
Kanınızda uygun bir oksijen seviyesi vücudunuzun normal işlevi için gereklidir. Bir kişinin hemoglobin seviyesi düşükse, kanında daha düşük bir oksijen seviyesi olacaktır. Bu durum vücut hücrelerini hayati oksijenden yoksun bırakabilir. Buna anemi denir. Kanınızda uygun bir oksijen seviyesi vücudunuzun normal işlevi için gereklidir. Anemi ile ilişkili belirtiler aneminin ciddiyetine göre belirlenir. Hafif anemi kendinizi yorgun ve bitkin hissetmenize neden olabilir. Enerjiniz düşük olabilir ve hatta üşüyebilirsiniz.
Orta derecede anemi daha endişe vericidir ve hızlı kalp atışına, baş dönmesine ve nefes darlığına neden olabilir. Bunun nedeni vücudunuzdaki oksijen miktarının düşük olması ve kalbinizin otomatik olarak daha fazla çalışıp daha hızlı pompalamaya çalışması ve akciğerlerinizin havadan daha fazla oksijen almaya çalışmasıdır. Şiddetli anemi kalp krizlerine, aritmilere, felce ve hatta ölüme yol açabilir. Yeterli kan oksijen seviyeleri, yaralanma veya ameliyattan sonra iyileşmenize yardımcı olmak için de gereklidir.
Bu, orta derecede aneminin bile estetik ameliyatınızdan sonra yara iyileşme sorunları yaşama riskinizi artırabileceği anlamına gelir.
Hemoglobin seviyeniz tam kan sayımı veya hemogram adı verilen basit bir kan testi ile belirlenir. Bu, ameliyata hazırlanırken alınan standart kan testlerinden biridir.
Aneminin Nedenleri Nelerdir?
Hemoglobin düşüklüğünün çeşitli nedenleri vardır. İlk olarak, kanamanız olduğu veya kan kaybettiğiniz için hemoglobin seviyeniz düşük olabilir. Bu, ameliyattan sonra, travmadan sonra veya en yaygın olarak çok ağır adet dönemleriniz varsa meydana gelecektir. Ağır adet kanamaları olan kadınlar genellikle kan kaybından dolayı düşük hemoglobin seviyesine sahiptir. Kan kaybının diğer nedenleri kanayan hemoroidler, kanayan ülserler ve hatta kolon kanserleri olabilir.
Bununla birlikte, düşük hemoglobin seviyelerinin en yaygın nedenlerinden biri demir eksikliğidir. Demir, kan hücreleri ve hemoglobin üretiminde gereklidir. Vücutta demir azalmasına neden olan herhangi bir şey kan sayımının düşmesine yol açabilir. Bu demir eksikliği, kırmızı et ve karaciğer gibi etlerde yaygın olarak bulunan demirinin eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir.
Vejetaryenler genellikle bir dereceye kadar demir eksikliğine sahiptir ve fasulye gibi demir oranı yüksek et dışı gıdaların tüketimini artırmaları teşvik edilir. Demir eksikliği anemisi olan kişiler demir hapları ile günlük demir takviyesine ihtiyaç duyarlar. Bu genellikle hemoglobin seviyesini yükseltmede çok başarılıdır ancak iyileşme göstermesi birkaç hafta sürebilir.
Mide küçültme (tüp mide) ameliyatı geçirmiş kişiler de anemiye yatkındır. Bunun nedeni, kırmızı kan hücresi üretimi için gerekli olan vitamin ve minerallerin emilimi için gerekli olan midenin kritik bir kısmından yoksun olmalarıdır.
Aneminin daha az yaygın diğer nedenleri şunlardır:
Orak hücreli anemi veya talasemi gibi genetik hastalıklar
Lösemi gibi kemik iliği hastalıkları
İleri yaş
Hamilelik
Böbrek hastalığı
B12 veya Folat eksikliği
Anemimi Nasıl Tedavi Edebilirim?
Öykü ve laboratuvar testlerinin bir kombinasyonu aneminizin nedenini belirlemeye yardımcı olabilir. Tedavi, aneminizin nedenine bağlı olacaktır. Aneminiz ağır geçen adet dönemleri gibi kan kaybından kaynaklanıyorsa, sizi değerlendirmesi için jinekoloğunuzu görmeniz gerekecektir. Bazen doğum kontrol hapları adet döngünüzü düzenleyebilir. Demir eksikliği anemisi olan kişilerin haplarla günlük demir takviyesi alması gerekecektir.
Bu genellikle hemoglobin seviyesini yükseltmede çok başarılıdır ancak iyileşme göstermesi birkaç hafta sürebilir. Aşırı demir eksikliği vakalarında bazen intravenöz demir infüzyonları gerekli olabilir. Genetik hastalıklarda olduğu gibi bazı durumlarda hemoglobin seviyesini yükseltmek mümkün olmayabilir. Aneminizin tedavisi için bir hematolog veya kan hastalıkları konusunda uzmanlaşmış bir doktorun müdahalesi gerekebilir.
Ameliyat için hemoglobin değerim kaç olmalıdır?
Genellikle hastalarımın ameliyata alınabilmesi için hemoglobin değerinin en az 12 olmasını şart koşarım. Bu elbette planlanan prosedüre bağlı olarak değişecektir, çünkü bazı prosedürler normalde diğerlerinden daha fazla kan kaybeder. Meme büyütme ameliyatında neredeyse hiç kan kaybı olmazken, Mommy Makeover ameliyatında daha fazla kan kaybı olacaktır.
Tüm ameliyatlar bir miktar normal kan kaybına neden olduğundan, ameliyatınızdan sonra hemoglobin seviyenizde bir miktar düşüş olması beklenir.
Ameliyattan önce düşük bir seviyeden başlıyorsanız, ameliyattan sonra seviye daha belirgin bir şekilde daha düşük olabilir. Bu durum, daha önce hiç anemi belirtisi yaşamamış olsanız bile, sizi ameliyat sonrası olası komplikasyonlara hazırlayabilir. O sebeple bazı durumlarda ameliyat sonrası hastaya kan verme ihtiyacı da olabilir.
Ameliyat sırasında ciddi komplikasyonlardan kaçınmak ve iyileşmenizi daha iyi hale getirmek, ameliyattan önce uygun bir hemoglobin seviyesine sahip olmanıza bağlıdır. Hemoglobin seviyenizden emin değilseniz, bunu çok kolay bir şekilde test ettirebilirsiniz. Her zaman biraz halsizseniz veya kendinizi biraz daha yorgun hissediyorsanız ya da arkadaşlarınızdan biraz daha solgun görünüyorsanız, anemiden muzdarip olabilirsiniz.