Yanak Estetiği
Gençlik ve güzelliğin sembolü olan yanaklar yaş ilerledikçe çökmeye, sarkmaya ve dolgunluklarını yitirmeye başlarlar. Yanak estetiği bu aşamada devreye girer.
Alt göz kapaklarımız ile ağzımız arasında kalan bölge orta yüz olarak kabul edilir. Yaşlanma, yerçekimi, mimik kaslarının tekrarlayan kasılmaları ve yaşam tarzı nedeniyle bu bölgedeki deri, yağ ve kas zamanla çöker ve aşağı doğru hareket eder. Bu durumda yanaklar sarkık ve düz görünmeye başlar. İşte bu noktada yanak estetiği ile yanak yumuşak dokuları olması gereken yere taşınarak, yanakların doğal dolgunluklarını ve düzgün hatlarını geri kazanmaları sağlanır. Bunun için çeşitli yöntemler tanımlanmıştır.
Uygun adaylar kimlerdir?
- Yanaklarınızın çökük, hatlarının belirsiz olduğunu düşünüyorsanız
- Yaşlanmanın geri aldığı dolgun diri yanaklara yeniden sahip olmak istiyorsanız
- Doğuştan veya sonradan yaralanma sonucu meydana gelmiş yüz asimetrinizi düzeltmek istiyorsanız yanak estetiği için uygun aday olabilirsiniz.
Yanak estetiğinde kullanılan yöntemler nelerdir?
Herbirinin diğerine göre avantaj ve dezavantajları olup ana hatları ile 3 yöntem vardır:
1- Yağ enjeksiyonu ile yanak estetiği: Bu yöntemde, vücudunuzun belli bir bölgesinden liposuction yöntemi ile alınan yağ yıkanır, saflaştırılır ve özel tasarlanmış kanüllerle dikkatlice yanaklarınıza enjekte edilir. Verilen yağların 6 ay sonra % 40 - 50 si kalır. Yanağa hacim kazandırma açısından kalıcı bir yöntemdir.
2- Dolgu maddeleri ile yanak estetiği: Hyalüronik asit ile yapılır. Belli aralarla tekrarlanması gereken bir yöntemdir. Kalıcı değildir.
3- Yüz implantları ile yanak estetiği: Yüz implantları çeşitli şekillerde olup yüz hatlarını gençleştirmek ve hacim sağlamak amacıyla tasarlanmıştır. Genel anestezi altında yapılır. Ağız içinden yapılan bir kesi ile yanak bölgesine denk gelen yerde implantın yerleşeceği cep oluşturulur. İmplant dikkatlice yerleştirilir. Ağız içindeki kesi eriyen dikişlerle dikilir ve kapatılır. Kalıcı bir yöntemdir. Ameliyat sonrası bir iki günde geçen hafif şişlik ve morluk olabilir. Şişliklerin daha çabuk kaybolması için ilk 24 saat soğuk kompres uygulanması istenir. Hasta bir gece hastanede misafir edilir. İlk 1 hafta içinde hasta günlük yaşamına ve işine dönebilir. Ağır ve zorlayıcı aktiviteler 4-6 hafta kısıtlanır.
Yüz implantları kalıcı olsalar da yüz travması veya sert aktiviteler sonucu kırılabilir, bu nedenle enfekte olabilirler. Ancak bu durum oldukça nadir görülür.