Beauty Cosmetic Surgeryʼe Hoş Geldiniz | 20 Senelik Tecrübe!
Hakkı İzmirli Klinik

Popo Estetiği (BBL) Nedir?

Popo Estetiği (BBL) Nedir?

Popo Estetiği (BBL) Nedir?

28 Kasım 2023

BBL, günümüzde dünyada en sık uygulanan vücut şekillendirme prosedürlerinden biridir.

Brezilya Popo kaldırma, vücudun belirli bölgelerinden liposuction (yağ alma) yoluyla toplanan yağın kalça bölgesine enjekte edilmesinin özel bir yöntemidir ve implantlar olmadan kalçanın boyutunu ve şeklini büyütür.

 

BBL'nin Tarihçesi

Kadınlar için kalçalar, insanlık tarihi boyunca vurgulanan ve aynı zamanda birçok sanatsal alanda ilham kaynağı olan vücut bölgeleridir.

Daha önceki zamanlarda ve farklı kültürlerde, kalça bölgesinin güzellik kavramı genellikle orantısız derecede büyük bir hacim içeriyordu.

Yağ transplantasyonu ile ilgili ilk yayın 100 yıldan daha eskidir. Nakledilen yağ hücrelerinden elde edilen uzun vadeli sonuçlar ilk olarak 1920'lerde Lexer tarafından meme pitozisi için yağ dokusu greftlemesini takiben gözlemlenmiş ve yayımlanmıştır.

Daha sonra, Brezilyalı plastik cerrah Ivo Pitanguy (1926-2016) genellikle Brezilya popo kaldırma estetiğinin yaratıcısı olarak anılır, ancak bu teknik kendi alanında onlarca yıllık yeniliğe dayanmaktadır.

Pitanguy 1964 yılında, sarkmayı düzeltmek için fazla deri ve dokuyu çıkaran popo kaldırma ameliyatı hakkında bir makale yayınladı. Bu yöntem kalçayı sıkılaştırmış ve kaldırmış ancak hacim veya çıkıntıyı artırmamıştır. Birkaç yıl sonra 1969'da Bartels ve arkadaşları, bir hastanın sol kalçasındaki atrofiyi düzeltmek için silikon meme implantı kullanarak en erken kalça büyütme prosedürünü belgeledi. Cocke ve Ricketson, 1973 yılında ilk tamamen kozmetik kalça büyütme işlemini belgelemeye devam etti. Bu, kalçaya özgü bir implantın ticari olarak geliştirilmesine yol açtı. Popo implantları, yenilikçi yeni ameliyatlar ve üretimler doğrultusunda stil ve boyut seçenekleri arttıkça sonraki on yıl boyunca gelişmeye devam etti.

1980'lerde liposuction vücut şekillendirmede uygulanabilir bir teknik olarak ilgi görmeye başladı, ancak bu hala çok yeni bir alandı. Plastik cerrahlar, liposuction yoluyla alınan yağın işlenmesi ve yeniden enjekte edilmesi üzerinde çalışmalar yaptılar. Plastik cerrah Sydney Coleman bu prosedür için standart uygulamaları özetleyen birçok çalışma yaptıktan sonra yöntem 1990'larda daha popüler hale geldi.

 

Popo dikleştirme ve Büyütme Uygulamaları Nasıl Yapılır?

Brezilya tipi popo kaldırma üç adımdan oluşur:

Kalça, bel, uyluk, karın ve/veya diğer bölgelerden yağ alınır.

Alınan yağ saflaştırılır ve transfer için hazırlanır.

Plastik cerrah, hacmi artırmak ve şekli iyileştirmek için vücut şekillendirme amacıyla kalçadaki belirli noktalara yağ enjekte eder.

Ameliyat genel olarak hastanede genel anestezi altında gerçekleştirilir. Genellikle 2-3 saat sürer. Hasta 10 gün sonra işine dönebilir. Ancak, ameliyat bölgesinde basınç oluşmasını önlemek için otururken özel bir BBL yastığı kullanmanız istenir. Normal hayatınıza 8 hafta içinde dönebilirsiniz.

Diğer popo büyütme yöntemi ise popo implantlardır. Çok zayıfsanız, bbl için yeterli yağınız olmayabilir ve popo implantları istediğiniz boyut artışını elde etmenin tek yolu olabilir. Kalça implantları bazı hastalar için iyi bir seçenek olabilir.

Son zamanlarda kullanılan bir diğer yöntem ise kompozit popo büyütmedir. Geçiş dolgusu ve yan kalça yönetimi için yağın doğal görünümü ve hissinden yararlanarak implantın çekirdek hacim projeksiyonunun güvenilirliğini kullanmayı sağlar. Yetersiz yağa sahip zayıf hastalarda kompozit popo büyütme işlemi bir gerekliliktir.

Mevcut yağ miktarına bakılmaksızın yetersiz popo çıkıntısı olan hastalarda tek seansta kompozit bir yaklaşımla gerçekleştirilebilir.

 

Popo küçültme ameliyatı nasıl yapılır?

Popo normalden çok büyükse ve hastayı hem estetik hem de vücut konforu açısından rahatsız ediyorsa liposuction ile kalça küçültme işlemi yapılması tercih edilir. Komplike bir ameliyat olmayan popo küçültme ameliyatı hem erkekler hem de kadınlar tarafından sıklıkla tercih edilir ve tedavi süresi diğer operasyonlara göre daha kısadır. Amaç estetik açıdan hoş vücut hatlarına kavuşmaktır.

 

Popo estetiği için yaş sınırı var mıdır?

Brezilya popo kaldırma işleminde yaş belirleyici bir faktör değildir. Önemli olan hastanın sağlığıdır, liposuction ve bbl yapmak için kişinin sağlık durumunun iyi olması gerekir.

 

İdeal BBL adayı?

Bbl için en önemli özelliklerden biri sağlıklı olmaktır. Sağlıklı olmak, en iyi sonuçları elde etmenize yardımcı olacak ve böylece uzun vadede bu sonuçların keyfini çıkarabileceksiniz. Tedavi öncesi konsültasyonunuz için geldiğinizde, sağlık geçmişinizi gözden geçireceğiz ve sonuçlarınızı etkileyebilecek veya bu tedavi ile daha da kötüleşebilecek herhangi bir tıbbi durumunuz olmadığından emin olacağız.

Sigara içmek yalnızca genel sağlığınız için zararlı olmakla kalmaz, aynı zamanda BBL dahil olmak üzere estetik cerrahilerin sonuçlarını da olumsuz etkileyebilir. Sigara içmek sonuçlarınızı olumsuz etkileyeceğinden ve bu özel estetik cerrahinin tüm faydalarından yararlanmanızı engelleyeceğinden, bu tedaviyi yaptırmak isteyen hastalar sigara içmemelidir.

Belinizde, karnınızda, bacaklarda yeterli miktarda yağ olmalıdır.

İşlem sonuçları hakkında gerçekçi beklentilere sahip olmalısınız.

 

Erkekler de Popo Estetiği Yaptırır mı?

Popo estetiği genellikle kadınlar için popüler olsa da erkeklerde de yapılan bir işlemdir. Popo estetiği herkese yapılabilmektedir. Popo estetiğinde yapılacak işlemler hastanın şikayetine göre değişmektedir. Bazı hastalar poposunun düz olmasından bazıları ise poposunun çok büyük olmasından şikayetçi olabilirler. Popo bölgesine liposuction yapmak ve fazla yağları almak mümkündür. Aynı zamanda vücut şekillendirme ameliyatlarından sonra sıklıkla yaptığımız popoya yağ enjeksiyonu da popoyu kaldırıp aynı zamanda büyütebiliyor. Bunlar çok iyi sonuç veren ameliyatlardır.  Popoyu kaldırıyor, düz popoyu düzeltiyor ve istenilen boyuta getiriyor.

 

Popo Estetiği Ne Zaman Etkisini Gösterir?

Popo estetiğinin en yaygın türü olan BBL (Brazilian Buttock) işleminden sonra popodaki dolgunluk hemen fark edilir hale gelir. Ancak iyileşme süreci birkaç hafta sürebileceği için kesin sonuçlar operasyondan sonraki birkaç ay içinde tam olarak ortaya çıkar. Brezilya Popo Estetiği (BBL) sonrasında kişi 6 hafta boyunca poposunun üzerine oturmamalı ve uyurken yan veya yüz üstü yatmalıdır. BBL işleminde kalçaya transfer edilen yağın bir kısmı %20-60 oranında eriyebilir. Sigara içenlerde bu oran daha fazladır. Enjekte edilen yağ çok fazla emilirse, BBL prosedürünün birkaç kez daha tekrarlanması gerekebilir.